Brandmän på väg ned i rulltrappan på Östermalmstorgs tunnelbanestation för att undsätta en kvinna som fastna på lördagen. Foto: Johan Nilsson/TT.
Brandmän på väg ned i rulltrappan på Östermalmstorgs tunnelbanestation för att undsätta en kvinna som fastna på lördagen. Foto: Johan Nilsson/TT.

SL stoppar rulltrappor efter olycka

Flera rulltrappor i tunnelbanan har stängts av efter en olyckan vid Östermalms tunnelbanestation i Stockholm i lördags. Ett steg gick sönder i rulltrappan och en kvinna fastnade med ett ben.

– Vi har tillfälligt stoppat de rulltrappsmodeller som ser likadana ut för säkerhets skull. Vi håller på att besiktiga dem för att göra en teknisk bedömning, säger Björn Stenberg vid Storstockholms Lokaltrafiks (SL) pressjour.

29 rulltrappor på sju tunnelbanestationer i innerstaden är stängda. Det gäller Östermalmstorg, T-centralen, Slussen, Mariatorget, Zinkensdamm, Hornstull, Skanstull.

Vid Östermalmstorg och Zinkensdamm är alla rulltrappor stängda. På de andra stationer finns alternativa uppgångar med fungerande rulltrappor.

Det var på lördagseftermiddagen som steget i rulltrappan gick sönder och en kvinna fastnade med ett ben. Hon satt fast i över en timme innan hon kunde befrias.

– Det var en otäck händelse, jag har aldrig hört talas om något liknande, säger Stenberg.

Redan under lördagen besiktade tekniker rulltrappan där olyckan inträffade för att göra en bedömning av hur den kunde ske.

– Vi hoppas kunna få ett svar snart på vad som hände, säger Björn Stenberg.

Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada.

Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus efter olyckan. Enligt polisen var hon vid medvetande då, men hon hade en skada på benet.

TT har inte kunnat få ytterligare besked om hennes tillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".