Kärleksbombning vid Stora synagogan

Studio ett från Synagogan i Stockholm
4:17 min

Både uniformerade och civlklädda poliser bevakade synagogan i centrala Stockholm på söndagskvällen, när en gudtjänst hölls i solidaritet med den säkerhetsvakt som mördades utanför Judiska församlingen i Köpenhamn.

Under stort säkerhetspådrag höll idag, den judiska församlingen i Stockholm en solidaritetsgudstjänst för att visa sitt stöd efter helgens händelser i Köpenhamn där en av de två dödade var en judisk man som vaktade utanför en bar mitzva.

Polisen hade spärrat av gatan utanför stora synagogan i Stockholm och släppte inte förbi några obehöriga. Inte heller det 20-tal personer som samlats i en spontan solidaritetsmanifestation släpptes förbi avspärrningarna utan fick visa sitt stöd på andra sidan gatan, i Kungsträdgården, i centrala Stockholm. Demonstranterna höll i blommor, ballonger och hjärtformade kort med texten "I am Copenhagen".

– Vi vill visa att det inte finns acceptans för att minoriteter ska bli rädda, att judar inte ska kunna leva som alla andra vanliga medborgarna. Vi är här för att göra samma sak som man gjort när man bränt moskeer, kärleksbomba, säger Dror Feiler, som var en av de som samlats utanför synagogan.

– Det är är helt oacceptabelt. Ett hatbrott mot den judiska minoriteten är ett hatbrott mot oss allihopa, vi kan inte bara stå och titta på. Våra judiska vänner är inte ensamm, säger Kholod Saghir, som också deltog i solidaritetsaktionen.

Den judiska församlingens solidaritetsgudtjänst bevakades både av polis och av säkerhetspolisen, Säpo och utöver medlemmar i församlingen var bland andra även inrikesminister Anders Ygeman, kultur- och demokratiminister Alice Bah Khunke och Folkpartiets Birgitta Olsson på plats för att visa sitt stöd.

Gudstjänsten varade i en dryg halvtimme och utöver en sedvanlig kvällsgudtjänst lästes även en sorgebön över den dödade judiske mannen i Köpenhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".