Skådespelaren Moa Gammel. Foto: Per Larsson / TT
Skådespelaren Moa Gammel. Foto: Per Larsson / TT

Serien Jordskott gav Moa Gammel sömnbrist

"En väldigt tung uppgift"
1:56 min

Moa Gammel spelar en mamma som förlorat sitt barn i SVT:s nya storsatsning Jordskott. Rollen var så mörk att hon inte kunde sova under inspelningen av tv-serien.

SVT:s nya storsatsning Jordskott består av tio avsnitt. Regissör är Henrik Björn som började skriva serien för sex år sedan.

Tv-serien är ett lite ovanligt spänningsdrama som handlar om Eva som är förhandlare hos polisen. Evas dotter försvann flera år tidigare och återupplever allt när nya försvinnanden inträffar i början av serien.

– Min karaktär har burit med sig det här traumat i sju år och när det plötsligt sker ett nytt försvinnande rivs allt upp igen. Hon hamnar i en slags akut sorgeprocess och pendlar mellan den här kompetenta yrkeskvinnan och den sörjande mamman, berättar huvudrollsinnehavaren Moa Gammel. 

Serien spelades in under åtta månader och var ganska krävande av skådespelarna. Moa Gammel läste på om sorgarbete och hur man kan påverkas psykiskt av att förlora ett barn.

– Det var en väldigt tung uppgift och det är så intensivt och så mörka stråk i berättelsen att jag drabbades av sömnbrist. Projektet liksom åt sig in i en, säger Moa Gammel och berättar att kollegan Göran Ragnestam upplevde samma sak.

– Det enda vi pratade om på hotellet var att vi inte kunde sova.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".