Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tiana med sonen Pavle. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges radio
1 av 2
Tiana med sonen Pavle. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio.
Ylva Mårds, förskolechef för Östberga förskolor. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges radio
2 av 2
Ylva Mårds, förskolechef för Östberga förskolor. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio.

Lång väg till förskola upprör föräldrar

Förälder: Det är jättesvårt för mig
1:45 min

Efter att en förskola i Östberga totalförstördes i en brand i fjol upplever många föräldrar att det är svårt att ta sig till den tillfälliga lokal där förskoleverksamheten nu drivs i Svedmyra.

Tiana Stevanovic som är mamma till Pavle tre år som går på förskolan, berättar att det tar 45 minuter att ta sig till förskolan. Kommunikationerna är så dåliga.

– Det är jättesvårt för mig. Det tar lite lång tid att komma hit och sedan hinner jag inte komma i tid till skolan, för jag pluggar också. Jag hoppas att de kommer hitta en plats där i Östberga snart, säger Tiana Stevanovic.

Det var i slutet av november i fjol som förskolan Ädelstenen i Östberga brann ned till grunden. De 80 barn som gick där har blivit uppdelade i tre olika evakueringslokaler. Två ligger i Östberga och den tredje här i Svedmyra.

Ylva Mård, som är förskolechef för Östberga förskolor, tycker att den här lösningen fungerar dåligt.

– Det här ställer till det otroligt mycket för våra föräldrar. För många har ingen möjlighet att lämna för att man kanske har i bästa fall tillgång till en bil, och det kanske inte är den som ska lämna som har den bilen. Många har helt enkelt inte lämnat sina barn. Jag vet också att två familjer har tagit hit sina släktingar från Kina för att hjälpa dem att lämna och hämta barnen, säger hon.

– Jag får ju samtal i stort sett varje dag och det är inte arga föräldrar utan man är bara väldigt, väldigt ledsen, säger Ylva Mård.

Lena Lundström Stoltz, stadsdelsdirektör för området säger att hon har full förståelse för att det är jobbigt för föräldrar och barn, men att de jobbar på en lösning.

– Vår förhoppning är att det här ska vara löst så snart som möjligt.

Men har ni någon annan lokal på gång?

– Ja vi har en lokal på gång som det jobbas aktivt med och jag hoppas att det ska vara löst så snart som möjligt.

När är det då tror du?

– Jag kan inte svara på det i dagsläget, men vi jobbar på för att försöka lösa det snarast möjligt, säger Lena Lundström Stoltz.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".