Suss Forssman Thullberg.
Suss Forssman Thullberg är kommunikationschef på SL. Foto: Björn Lindberg/SR

Ingen prognos för när rulltrapporna startar igen

SL: Helt beroende av resultatet av våra utredningar
1:23 min

Nära 40 rulltrappor är fortsatt avstända på 11 tunnelbanestationer efter en olycka i helgen. Enligt SL är orsaken till olyckan oklar och det finns ingen prognos för när rulltrapporna kan vara igång igen.

– Det vi vet är att kvinnan klev på rulltrappan och efter en kort bit så vek sig ett steg under hennes fötter och hon trillade och blev då väldigt svårt klämd, säger Suss Forssman Thullberg som är kommunikationschef på SL.

Har ni någon analys av vad som kan ha orskat olyckan?

– Nej vi har ingenting klart än så länge, men vi arbetar för hög tryck för att få fram ett svar, för vi måste veta vad orsaken var för att kunna laga rätt saker och se till att det här inte händer igen, säger Suss Forssman Thullberg.

Det var i lördags som en kvinna i 70-årsåldern fastnade med sin fot i en rulltrappa vid tunnelbanestationen Östermalmstorg.

Enligt polisens utredare Ulf Höglund operedades kvinnan för andra gången under måndagen och hon riskerar att förlora sitt ben. Händelsen utreds av polisen som vållande till kroppsskada.

39 rulltrappor på 11 stationer är fortsatt avstängda. De är av samma konstruktion som den kvinnan skadade sig i och det är enligt SL oklar hur länge de kommer att fortsätta vara avstängda.

– Prognosen är helt beroende av resultatet av våra utredningar. Jag kan säga så här att vi kommer att jobba så fort vi kan och så snabbt som möjligt försöka få rulltrapporna i drift, men vi kan ju inte absolut inte göra avkall på resenärernas säkerhet, säger Suss Forssman Thullberg.

SL har nyligen utrett problem med en annan rulltrappa på Östermalmstorgs tunnelbanestation pga många felmeddelanden. Enligt SL granskades trappan av ett externt företag som tillsammans med SL kom fram till att inga åtgärder behövdes, men att tillsynen skulle utökas. Men det är inte den rulltrappa som kvinnan skadade sig i, enligt SL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".