Semlor på Åsöbageriet
1 av 2
Konditor Filippa Bark och reporter Max Pröckl framför en av alla tusen semlor som bageriet bakar detta hektiska dygn. Foto: Max Pröckl/ Sveriges Radio
Minisemlor går bra.
2 av 2
Minisemlor går bra. Foto: Sveriges Radio

Idag äter vi miljoner semlor

"Det här är lite bagarens guld"
2:30 min

Konditor Filippa Skarp beskriver ett hektiskt dygn på Åsö konditori- och bageri på Södermalm. Idag är det Fettisdagen och 4 000 semlor ska säljs.

– Vi har en lyxversion med extra allt, berättar Konditor Filippa Skarp som själv är mest förtjust i vetebullen.

Vispgrädde som skulle kunna fylla en stor simbassäng - det är vad som går åt när vi på fettisdagen klämmer i oss fem miljoner semlor.

Även om semmelsäsongen numera är rätt lång - från jul till påsk ungefär - har landets konditorier extra bråda tider nu. Det bakas semlor av många typer och former, men vanligast är fortfarande den runda med pudersockergarnerat tak.

Det är inte lätt att rent visuellt avgöra om en semla duger eller inte.

– Man ska fråga konditorn vilken typ av mandelmassa som används, råder Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer som räknar med att varannan svensk köper en semla på tisdagen.

Enligt Arla märks svenskarnas vurm för bullen tydligt i försäljningsstatistiken. Under fettisdagsveckan säljer mejerijätten cirka 50 procent mer vispgrädde än en genomsnittsvecka, vilket motsvarar flera hundra ton.

– Folk köar för bakverket! Det är härligt att både den traditionella semlan och de nya varianterna, som semmelwrapen, väcker så starka känslor, säger Catarina Molin Österlund på Arla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".