Granar slängs. Skall samlas på avsedda platser, men slängs ofta på gatan eller var som helst. Foto Lars Pehrson / SvD /TT
Granar ska slängas på avsedda platser. Foto Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Många granar ligger fortfarande och skräpar

Mats Freij: Kan i värsta fall dröja till midsommar
1:22 min

Trots att vi redan passerat mitten av februari kommer det att dröja innan alla utslängda julgranar är bortforslade från Stockholms gator.

– Vi har ju städnätter en gång i veckan i innerstaden, och på en del ställen har vi städdagar, och då tar man de här julgranarna löpande nu. Men det är inte sista gången man hittar en julgran ute på stan utan i värsta fall så kommer de sista julgranarna ut runt midsommar. Det har hänt förr, säger Mats Freij på Stockholms trafikkontor.

Den som inte gjort sig av med sin julgran ännu är sent ute. De insamlingsplatser som Stockholms stad ordnade stängdes för drygt två veckor sedan, och det är inte tillåtet att slänga granen på marken någon annanstans.

Här är Mats Freijs råd:

– Bor man i flerfamiljshus och har ett grovsoprum, då bör man ju placera sin julgran i grovsoprummet så tar fastighetsägaren hand om den. Annars bör man göra så att man sågar ner den i bitar och lägger den i en påse och tar med sig till någon av våra återvinningscentraler.

Hur tycker du att folk sköter det här?

– Vi hade ju uppsamlingsplatser på väldigt många ställen i innerstaden, och fick in väldigt många granar. Det handlar om tusentals julgranar. De stationerna hade vi öppna till 31 januari, och trodde att då är julen slut för de flesta. Men sedan finns det de som av olika anledningar behåller sin gran, och tyvärr då så dumpar man den på gatan. Det är liksom inte riktigt ok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".