Foto: Kyrre Lien /TT.
1 av 3
Rulltrapporna fortsatt avstängda efter lördagens olycka. Foto: Kyrre Lien /TT.
Rulltrappan i Älvsjö 2013. Foto: Bea Malecki (privat)
2 av 3
Rulltrappan i Älvsjö 2013. Foto: Bea Malecki (privat)
Rulltrappan i Älvsjö 2013. Foto: Bea Malecki (privat)
3 av 3
Rulltrappan i Älvsjö 2013. Foto: Bea Malecki (privat)

Resenärer vittnar om fler farliga rulltrappor

Beata Malecki: Halva rulltrappan rasade in
1:46 min

SL har gått ut med att helgens olycka i rulltrappan är en unik händelse, men flera lyssnare berättar om liknande incidenter men där resenärerna hade turen på sin sida.

Rulltrapporna i tunnelbanan fortsätter att stå still efter helgens olycka där en kvinna skadades allvarligt. I dagsläget är 39 rulltrappor vid elva stationer avstängda.

Men händelsen är inte unik. För något år sedan rasade flera trappsteg i en rulltrappa vid Husby tunnelbanestation. Och Beata Malecki var med om en otäck händelse vid Älvsjö station för två år sedan.

– Halva rulltrapporna rasade och det blev som ett hål. Jag skulle åka upp och hörde att det bullrade till lite. Sen ser jag att personerna bakom bara kutar upp bakom mig och det hade blivit världens hål i marken, säger Beata Malecki.

"Jag dör bara av att tänka tanken att jag kanske skulle dött och mosats av maskinerna där nere. 20 sekunder senare och jag hade varit död" skrev hon i sin blogg efter händelsen.

– Ja, men tänk om jag hade rasat ner i det där hålet. Man såg liksom hela maskineriet. Det var riktigt otäckt!

SL känner till händelserna, men förtydligar att det unika vid helgens olycka var att det blev så stora personskador. En 70-årig kvinna fastade när ett steg plötsligt försvann. Hon skadades allvarligt och riskerar att förlora sitt ben.

– Tyvärr går rulltrappor sönder ibland. Fel inträffar, säger SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg.

Det här ett ganska stort fel?

– Ja, precis. Men vi gör vårt yttersta för att förebygga. Det förfärliga i lördags var en person trillade ner, och det är första gången det har hänt.

När kommer ni kunna öppna rulltrapporna igen?

– Inte denna veckan. Vi måste avvakta den utredning som pågår om vad som orsakade det inträffade, säger Suss Forssman Thullberg.

Olyckan i lördags och de omfattande problemen med rulltrapporna i tunnelbanan fick idag dessutom politiska återverkningar.

I landstingsfullmäktige krävde Vänterpartiets Gunilla Roxby Cromwall besked av trafiklandstingsrådet hur underhållet av rulltrapporna sköts sedan arbetet lagts ut på entreprenad.

Men Kristoffer Tamsons (M) undvek den direkta frågan och sa att olyckan måste utredas ordentligt innan man drar några slutsatser alls.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".