Moderna museet portar selfiepinnen

1:31 min

Den hyllade selfiepinnen stöter på motstånd. På Moderna museet i Stockholm är den inte välkommen.

På Moderna museet finns en rad förbjudsskyltar. Man får inte äta glass, inte ha ryggsäck, inte paraply, inte fota med blixt eller prata i mobiltelefon inne i lokalerna.

Någon skylten med en överstruken selfiepinne har ännu inte kommit på plats. Men snart blir det ändring på det.

– Det här behöver vi uppdatera, säger Kristin Ek, pressekreterare på Moderna museet.

Museet har hittills inte haft jättestora problem med att folk vill ta bilder på sig själva, med hjälp av selfiepinnen. Första gången en besökare plockade fram den långa manicken var i höstas.

– Det är ju väldigt lätt att tappa fokus när man har en pinne två meter från kroppen, säger Kristin Ek och fortsätter:

– Tänk om man skulle rispa till en Matisse. Vilken kris, vilket trauma!

Verken på Moderna museet är ovärderliga och oersättliga. Förbudet är helt enkelt ett sätt att se efter konsten. Och när förbudet diskuterades bland personalen var alla rörande överrens.

Men det heter ju Moderna museet?

– Vi är ju väldigt moderna på så sätt att man får fotografera här och man gärna ta en selfie på armlängs avstånd, säger Kristin Ek.

Blir man ertappad med en selfiepinne på Moderna blir man inte utslängd, men man får räkna med en vänlig och bestämd tillsägning.

Men helt portade kanske pinnarna inte blir ändå.

– Vi kanske inte behöver lämna selfiepinnen vid entrén. Vi kanske kan skaffa speciella ställ, som paraplyställ, för selfiepinnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista