Polisen bevakar utanför Stockholms stora synagoga. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Polisen bevakar utanför Stockholms stora synagoga. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Polisen rustas med k-pistar och hjälmar

Thomas Mattsson, Expressen: Ett allvarligt läge
1:30 min

Poliser som bevakar offentliga platser i Stockholm kommer att beväpnas med k-pistar och utrustas med hjälmar efter händelserna i Köpenhamn.

Under tisdagen deltog flera mediehus på ett möte med Rikspolisstyrelsen och Säpo, om säkerhetsläget och samarbetet mellan polis och medier.

Thomas Mattsson är chefredaktör på Expressen. Han berättar att polisen planerar att starta arbetsgrupper runt om i landet där polisen och mediehusen samverkar.

– Ungefär som polisen samverkade med lokala myndigheter och politiska partier inför riksdagsvalet 2014, säger han.

På mötet talades det också om att kontakten mellan Polismyndigheten och media ska bli bättre.

– Det kan ju handla om att mediehusen blir bättre på att anmäla varje hot som förs fram och det handlar också om att man ska få bättre kontaktvägar mellan de olika polismyndigheterna och mediehusen.

Poliserna kommer nu att beväpnas med k-pistar och utrustas med hjälmar.

– Det är klart att vi har ett allvarligt läge och vi har haft terrordåd. Händelserna i Paris och i Köpenhamn visar att det här är en rejäl risk och det är viktigt att aktörer som kan vara måltavlor är medvetna om det och höjer säkerheten.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".