Polishuset i Södertörn. Text ur anmälan i montage. Foto: Sveriges Radio.

Polisledningen tog inte larm om registret på allvar

Fick larm för över två år sedan
3:30 min

Polisens högsta ledning fick för mer än två år sen detaljerade uppgifter om tveksamma datafiler. Men larmen togs inte på allvar.

Kvinnoregistret: Följ ärendets gång inom polismyndigheten

Ekots avslöjande om ett hemligt register hos polisen i Södertörn, söder om Stockholm, ledde till massiva protester. Just nu pågår tre olika utredningar om registret.

Polisledningen har hela tiden hävdat att man inte kände till Excelfilerna med de kränkande och svepande kommentarerna om kvinnorna.

Dokument som Ekot begärt ut visar dock att polisledningen fick flera larm om registret, redan för två och ett halvt år sedan.

Kriminalinspektören Kickis Åhré Älgamo, som tidigare haft en ledande befattning i brottsoffergruppen i Södertörn, skrev flera brev och mejl till polischeferna 2012. Hon vill inte ställa upp på intervju i Ekot, men i första brevet skriver hon:

"Så sent som i mitten av mars 2012 såg jag hur de i Södertörns lokaler arbetade med uppgifter som är att anse som känsliga personuppgifter. […] och nu lagras bland annat i datafiler."

Det första larmet vidarebefordrades till polisens internutredningar, som lade ned fallet efter en dag. När Älgamo sedan envisades med nya brev så beslutade åklagare att inleda en förundersökning.

Den utredningen försvann spårlöst från polisens datasystem.

– Jag vet inte riktigt vad som hände här, säger Jan Friberg, samordnare på internutredningsenheten.

– Den som har mottagit eller haft att hantera det här beslutet har missat att lägga in i vårt system. Det har alltså inte öppnats igen hos oss, säger han.

Varför just i det här fallet?

– Jag tror inte man kan ställa frågan så; varför. Utan det spelar nog ingen roll, det är nog bara en miss, säger Jan Friberg.

När väl utredningen kom igång, fyra månader senare, låg fallet i princip utan åtgärd i ytterligare nio månader. I september 2013 kallades till slut Kickis Åhré Älgamo till ett förhör.

På en knastrig bandinspelning från förhöret kan man höra hur hon lägger fram alla fakta om känsliga personuppgifter, Excelfiler med anteckningar om målsäganden och tveksamma databaser.

– Det här är personuppgifter av känslig karaktär. Det är alltså av mycket känslig karaktär eftersom det också är målsägares sårbarhetsfaktorer. Det är, ska man säga, data, upprättade register eller en databas - eller vad man nu benämner det vid.

Det hon beskrev i förhöret redan då är det som senare ska bli känt som kvinnoregistret.

Två veckor senare lades utredningen ned. Av en annan instans, Centrala Etikprövningsnämnden, bedömdes ärendet till slut höra hemma hos Datainspektionen, eftersom hanteringen rörde behandling av känsliga personuppgifter.

Uppgiften att skicka vidare ärendet till Datainspektionen hamnade på biträdande länspolismästaren Ulf Johanssons bord. Men Datainspektionen fick aldrig uppgifterna, och hela ärendet med kvinnoregistret föll i glömska - långt innan avslöjandet i Ekot.

När vi söker Ulf Johansson, som i dag är chef för hela Stockholmsregionen, låter han hälsa via presschefen Varg Gyllander att han inte vill svara på några frågor.

– Nej. Inte när det ligger tre utredningar som pågår samtidigt i helt olika spår. Av det skälet så vill han inte ställa upp, säger Varg Gyllander.

Kan han inte eller vill han inte?

– Nej. Alltså det är så här. Han kan nog. Det finns ju ingen lag som säger att han inte får. Svaret är nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".