rökning, röka, cigarett
Fredrik Sandberg / TT

Rökning på uteservering kan bli olagligt

Stockholmaren Maria Andersson: För min del skulle det vara toppen
2:11 min

Tio år efter rökförbudet på krogen vill regeringen ta fler steg mot målet om ett rökfritt Sverige. Ett är rökstopp på uteserveringar.

En utredning ska titta närmare på Folkhälsomyndighetens förslag om rökstopp på till exempel hållplatser och perronger, lekplatser och uteserveringar, skriver folkhälsominister Gabriel Wikström (S) i Dagens Nyheter.

– Rökning är fortfarande ett väldigt stort samhällsproblem. Vi ger i dag en tydlig anvisning om att vi tar det på största allvar, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S).

Sverige har skärpt åtgärderna mot rökning flera gånger, senast 2005 då det blev förbjudet på restauranger.

En utredare får nu i uppgift att undersöka hur nya rökfria zoner utomhus, exponeringsförbud för tobaksvaror i butiker och neutrala tobaksförpackningar kan bli verklighet. Även snusförsäljning kan komma att omfattas av nya regleringar.

I flera andra länder är lagarna mot rökning betydligt tuffare, med exempelvis rökfria badstränder, parker och gator, och Gabriel Wikström är inte orolig för att åtgärderna ska uppfattas som förmynderi.

– Det finns en stor förståelse och acceptans för att man inte ska få röka var som helst redan i dag, säger han.

– För min del skulle det vara toppen, säger stockholmaren Maria Andersson till P4 Stockholm.

Diskriminerar man inte rökarna?

– Nej, de förstör ju för oss som inte vill ha rök på oss, säger Maria Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".