David Ozanich röker utanför restaurang. Foto: AP Photo/Diane Bondareff/TT.
Rökförbud även utanför krogen - eller? Foto: AP Photo/Diane Bondareff/TT.

Kritik mot utökat rökförbud

Utrikeskorrespondent Inger Arenander: Så fungerar rökförbudet i USA
1:15 min

"Hetsjakt", "dubbelmoral" och "överförmynderi". Regeringens förslag på att införa rökförbud på uteseveringar, perronger och lekplatser möter starka reaktioner.

Runt elva procent av svenskarna röker i dag, en så låg andel har inget annat land i världen. Ändå är rökningen den enskilt största riskfaktorn för ohälsa i Sverige. Varje år insjuknar cirka 100 000 svenskar på grund av rökning och runt 12 000 dör.

Magnus Stenbeck, tobaksforskare vid Karolinska institutet, bedömer dock att ett utökat rökförbud utomhus sannolikt får liten effekt för folkhälsan i stort.

– Minskade möjligheter att röka och få tag på cigaretter gynnar hälsan för rökare. Däremot finns det såvitt jag vet ingen evidens för att passiv rökning utomhus skulle orsaka några särskilda hälsoeffekter hos allmänheten.

Frågan splittrar P4 Stockholms lyssnare. På Facebook strömmade kommentarerna in under onsdagen där en stor del är positiva till att förbjuda rökning på fler platser. 

Andra rasar mot förslaget:

Vill inte ha ett förbudssamhälle! Jag röker inte själv men det är en jäkla dubbelmoral att staten drar in massor av pengar på något vanebildande gift och sedan minska möjligheterna att utnyttja det.

Nu får det vara slut på förföljelse och överförmynderi! Jag har varit rökfri i drygt ett år, men sånt här får mej att vilja börja röka igen. 

Jag har varit rökare, men denna hetsjakt är helt sjuk. Det är väl lättare att sluta tillverka cigaretter än alla dessa förbud. Om andra ska bestämma hur du nu ska leva.

Även krogbranschen är kritisk till ett utökat förbud.

– När rökförbudet inomhus infördes var det tydligt att ett skäl till att det gick så bra och smidigt var för att man hade någonstans att hänvisa. Om man förbjuder rökning även utomhus frågar vi oss vart rökarna ska ta vägen, vart ska vi hänvisa, säger Stefan Lundin, chefsjurist på branschorganisationen Visita.

Fakta: Rökförbud

En person släcker en cigarett. Foto: Fredrik Varfjell/TT.

Utvecklingen mot rökfria miljöer startade på 1970-talet när det blev känt att tobaksrök orsakar allvarliga sjukdomar även hos dem som inte röker.

Den första lagstadgade restriktionen mot rökning infördes i Arizona i USA 1973.

Den första nationella regleringen för rökfria miljöer togs av Irland 2004.

Sedan 2004 har rökförbud på allmänna platser införts i flera länder i Europa liksom i Australien, Kanada, USA och Nya Zeeland.

Exempel på platser som gjorts rökfria utomhus är lekplatser, hållplatser, stränder, uteserveringar, idrottsanläggningar och arenor samt entréer till byggnader dit allmänheten har tillträde.

Även parker, djurparker, gator och gågator, sjukhusområden samt gemensamma ytor i bostadsområden har gjorts rökfria på vissa platser.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".