Växjö sa nej till konstnären Susanna Arwins staty som de anser signalerar våld. Foto: Daniel Ekerot/TT.
1 av 2
Statyn signalerar våld, anser Växsjö kommun. Foto: Daniel Ekerot/TT.
Konstnären Susanna Arwin med en två decimeter hög modell av statyn som kan bli verklighet i Sigtuna. Arkivfoto: Tomas Lindberg/SR
2 av 2
Konstnären Susanna Arwin med en två decimeter hög modell av statyn som kan bli verklighet i Sigtuna. Arkivfoto: Tomas Lindberg/SR

Sigtuna vill köpa omtalad staty

Lars Bryntesson (S): Jag tycker att det är pinsamt
0:48 min

Sigtuna kommun är intresserad av att köpa den omdiskuterade statyn på en dam som slår sin handväska mot en nazist.

Konstnären Susanna Arwins staty Med handväskan som vapen är en avbildning av Hans Runessons berömda fotografi från 1985. På fotot som är taget under en nazistdemonstration i Växjö slår en kvinna, vars familj suttit i Auschwitz, en nazist i huvudet med sin handväska. Bilden har utsetts till århundradets bild.

Statyn skulle ställas upp i Växjö, men kommunen har nu valt att stoppa statyn. Den uppmanar till våld, anser kommunen.

Nu vill istället Sigtuna kommun köpa statyn. Kommunledningen är överrens.

– Sigtuna kommun med Arlanda flygplats utgör Sveriges port mot omvärlden. Det är viktigt för oss att markera både yttrandefrihet och allas lika värde bland annat genom att stödja kulturyttringar med sådant budskap, säger Lars Bryntesson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Sigtuna kommun har anmält intresse hos konstnären och frågan kommer att lyftas vid Sigtunas kommunstyrelsemöte på onsdag.

– Vad det handlar om i dagens samhälle är att sätta en väldigt tydlig gräns när det gäller acceptans. All form av nazism, rasism och människofientliga handlingar måste vi som är förtroendevalda markera motstånd mot.

Lars Bryntesson (S) säger att damen med väskan är en viktig symbol. Damen visar civilkurage när nazister demonstrerar på gatorna.

– Damen med handväskan uttrycker förtvivlan över historielösheten i ett samhälle där alla människor inte är lika mycket värda. Hon kommer alltid vara välkommen i Sigtuna.

Men Sigtuna hoppas ändå att Växjö backar på nytt och bestämmer sig för att tacka ja till statyn.

– Jag tycker att det är lite pinsamt att mina kollegor i Växjö först beställer en staty av den här damen, och sen inte klarar av att ta emot den. Det står för en värderingsförskjutning som bekymmrar mig, säger Lars Bryntesson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".