Väg på Nämndö. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
1 av 2
Nämndö är en av öarna som nu får bredband genom fiber. Foto: Lars Pehrson/TT.
Klippor och hus på Rödlöga i Stockholms Skärgård. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Klippor och hus på Rödlöga i Stockholms Skärgård. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Skärgårdsbor tröttnade - ordnar eget fibernät

Gunilla Söderqvist: Vi gör allt jobb själva
1:50 min

Dålig mobiltäckning gör att öbor i skärgården nu tar saken i egna händer. På fem öar kommer boende få bredband då de på egen ordnat ett fibernät.

På Nämdö i Värmdö kommun har flera strömavbrott gjort det angeläget att ordna bredband. Vid ett strömavbrott slås all telefonförbindelse ut.

– Man kan inte larma 112 om det händer något akut, säger Gunilla Söderqvist som bor på Nämdö året runt.

Under ett strömavbrott har telefonoperatörer ett reservaggregat, men enligt Gunilla räcker det bara i ungefär en halvtimme. Det senaste strömavbrottet på Nämndö varade i 19 timmar berättar hon. Då räckte varken mobiloperatörer eller det fasta nätets batteri-backup.

För att få ett säkert bredband kan privatpersoner gå ihop i en förening och söka EU-pengar genom Länsstyrelsen. Det har nu Gunilla Söderqvist gjort tillsammans med de andra öborna.

– Vi är många öar som kommit igång med bredbandsföreningar och då gör vi allt jobb själva. Vi gör upphandlingar och vi skriver markavtal med folk och vi gör allting på plats, berättar Gunilla Söderqvist.

Förutom Nämdö är även Runmarö och Möja igång från Värmdö kommun. Blidö och Gräskö i Norrtälje också, liksom Ornö i Haninge kommun. Och flera öbor på andra öar kommer gå i samma spår.

Gunilla Söderqvist är väldigt glad över att ha ett bra bredband, som har mycket längre batterikapacitet och alltså håller längre vid ett strömavbrott. Men det har varit slitsamt att få till det, tycker hon.

– Med facit i hand är det otroligt mycket jobb. Jag kan bara säga grattis när man bara betalar och sedan har fiber. Vi har både fått betala och lagt ned massor med ideellt arbete på att få det gjort, säger Gunilla Söderqvist.

För de som vill och kan jobba på distans från skärgården underlättar bredband via fiber enormt. Och ur en säkerhetssynpunkt är det en lättnad för de som bor på Nämdö. Nu kan de larma efter hjälp om det skulle behövas. 

– Och kommer man ut via bredbandet har man ju Skype. Så då har man många möjligheter helt plötsligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".