Tant i rulltrappa. Foto: Agnes Wikmark/TT.
1 av 2
Foto: Agnes Wikmark /TT.
Allvarliga miner i SL:s ledning. Foto Ulf Bungerfeldt, P4 Radio Stockholm
2 av 2
Allvarliga miner i SL:s ledning. Foto Ulf Bungerfeldt, P4 Radio Stockholm

Rulltrapporna kan stå stilla länge

SL:s vd: Det kan handla om tillverkningsfel
1:10 min

Det kan i värsta fall ta månader innan de stillastående rulltrapporna i tunnelbanan går normalt igen. Handlar det om ett tillverkningsfel står SL inför stora och långvariga bekymmer.

Än så länge är det inte klarlagt varför ett rulltrappesteg brast i lördags och en kvinna skadades allvarligt.

Trafikförvaltningens chef, SL:s vd, Anders Lindström hoppas i alla fall att några rulltrappor ska kunna rulla redan nästa vecka.

– Det handlar om Östermalmstorg och T-Centralen som vi satsar på att få igång först. Men det hänger naturligtvis först och främst på vad våra analyser visar, säger han.

Resultatet är något som skulle kunna innebära jättelika bekymmer framöver, beroende på vad som framkommer. Handlar det om ett enskilt trappsteg, och bara det enda, som gått sönder ska rulltrapporna rätt snabbt kunna sättas igång igen.

Visar analysen tvärtom att det är ett materialfel, eller ett tillverkningsfel, kan det i värsta fall handla om att byta drygt 9 700 steg i alla de 39 rulltrappor som står stilla idag. Och det kommer inte gå fort, eftersom de nya stegen måste tillverkas först.

– Att ett steg brister och en person skadas har inte hänt tidigare,  säger Anders Lindström. Vi måste gå till botten med vad som hänt och varför innan rulltrapporna sätts igång igen.

Men det skulle i värsta fall kunna ta månader innan alla är igång igen?

– Svaret är ja, säger SL:s vd Anders Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".