Foto: Henrik Montgomery /TT.
Liljeholmens galleria. Foto: Henrik Montgomery /TT.

Fängelse för bomb i Liljeholmen

En 43-årig man döms till ett års fängelse för att ha lämnat en sprängladdning i Liljeholmsgallerian i Stockholm i november ifjol.

Sprängladdning var på cirka 2,3 kilo dynamit, sprängkapslar och stubintråd, men enligt experter så kunde den inte detonera eftersom den inte hade en strömkälla.

Södertörns tingsrätt anser att det är ställt utom rimligt tvivel att mannens avsikt var att sprängmedlen skulle användas i ett kriminellt sammanhang och dömer honom därför förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, till ett års fängelse.

Mannen har ett kriminellt förflutet och hade narkotikaproblem och ekonomiska problem vid tillfället.

Dessutom döms han för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och att det ska bedömas som grovt eftersom sprängmedlet låg helt öppet.

Mannen säger att sprängladdningen var till för ett svart sprängningarbete vid ett villabygge och att han hade lämnat sprängladdningen på gallerian bara för att uträtta ett ärende. Men den förklaringen tror inte tingsrätten på eftersom mannen kom med förklaringen efter det att åtalet kommit.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".