Trafik på Liljeholmsbron. Foto: Lars Pehrson / SvD / Scanpix / TT.
Trafik på Liljeholmsbron. Foto: Lars Pehrson / SvD / Scanpix / TT.

Bilister krävs på avgift för faktura som aldrig skickats

"Det är naturligtvis väldigt olyckligt"
1:19 min

18 000 fordonsägare krävs på en tilläggsavgift för att ha missat att betala trängselskatt i Stockholm i november. Problemet är bara att den ursprungliga avin aldrig skickats iväg från Transportstyrelsen.

Under dagen har Transportstyrelsen fått ta emot mängder av samtal från fordonsägare som fått en avi där de krävs på en extraavgift på 500 kronor för att inte ha betalat trängselskatt för november månad.

Transportstyrelsen säger nu att det blivit ett fel i en filöverföring mellan myndigheten och tryckeriet. 18 000 avier har aldrig tryckts och skickats iväg till fordonsägarna.

– Det är naturligtvis väldigt olyckligt. Vi har redan påbörjat ett arbete för att säkerställa att det här felet inte kommer upprepas, säger Mikael Andersson, pressinformatör på Transportstyrelsen, till P4 Radio Stockholm.

Felet berör bara fordonsägare som får avin via post. Det är främst personer i Stockholmsområdet med postnummer 11262-11479 och 11821-12244 som är drabbade.

– Vi kommer ta en dialog med Skatteverket för att se vilka åtgärder som ska vidtas, säger Andersson.

Men ska man behöva betala den här påminnelseavgiften, det är ju hos er felet ligger?
– Jag vill avvakta med att spekulera vad slutsatsen kommer bli av vårt möte. Mitt råd är att gå in på Transportstyrelsens sajt under fredagen, där kommer vi ge besked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".