De sex skådespelarna i Cirkeln; Hanna Asp, Leona Axelsen, Miranda Frydman, Josefin Asplund, Helena Engström och Irma von Platen.
De sex skådespelarna i Cirkeln; Hanna Asp, Leona Axelsen, Miranda Frydman, Josefin Asplund, Helena Engström och Irma von Platen.

Veckans filmer - tonårsmagi i Cirkeln

Filmpremiärer 20 februari
4:21 min

Filmatiseringen av fantasyboken Cirkeln är lyckad och de unga skådespelarna imponerar. Björn Jansson recenserar Cirkeln och tre andra bra filmer.

Tre romaner om de 16-åriga tjejerna i Engelsfors med övernaturliga krafter har getts ut, och de har fått en stor fan-skara. Den första boken i trilogon, Cirkeln, har nu blivit film, med pengar och producenthjälp från Benny Andersson. Cirkeln är välskriven, ganska tjock och med sex huvudkaraktärer, så det har varit en utmaning att göra film av boken. Men jag tycker att man lyckats riktigt bra. Mycket tid har lagts ned på att hitta tjejerna som ska spela de sex 16-åringarna och i filmens inledning får vi verkligen, på ett smidigt sätt, lära känna dom och när man väl gjort det så vill man bara ha mer. Ett gott betyg också till regissören Levan Akin.

Cirkeln är både en tonårsskildring, med relationer, tvivel, förälskelser och annat som känns extra mycket under dom åren. Och en fantasyberättelse. Mitt betyg till Cirkeln blir en stabil fyra, castingen är som sagt bra, men också miljöer och musik fungerar fint i berättelsen.

Timbuktu heter filmen som utspelar sig i utkanten av staden, och i öknens ödsligare delar. De militanta islamisterna kommer dagligen på besök och med megafon skriker dom ut nya förbud. De flesta känns helt meningslösa. Vi får följa Kidane och Satima som bor i ett tält, och där får dom för det mesta vara ifred. Men en olycklig konflikt med en granne gör att Kidane dras in i den större konflikten och det finns inga vägar ut. Det finns en uppgivenhet i Kidanes ansikte, och i filmen, som gör att jag har svårt att riktigt fängslas av hans öde, det verkar redan klart och beseglat. Men filmen är intressant och tar oss till en plats långt bort och en verklighet vi slipepr möta. Mitt betyg till Timbuktu blir en stark trea.

The Drop är Tom Hardys film, han gör Bob,, en butter, tystlåten och stor kille som står i baren där maffian droppar sina pengar. Han bär på en stor hemlighet i denna thriller och det känns inte som han är den som man muckar med...

Noomi Rapace spelar Nadia, en tjej som fått törnar i livet, och dom två blir vänenr när han har hittat en övergiven misshandlad hundvalp, som hon hjälper honom med. Men hennes gamle kille vill inte se deras vänskap.

The Drop är en ganska lågmäld thriller i ruffliga Brooklyn-kvarter. Jag ger filmen en stark trea. James Gandolfini spelar barägaren i filmen, och det här blev hans sista filminspelning.

Palo Alto är en stilfull slackerskildring. Om unga i den sömniga staden Palo Alto i Kalifornien. Dom hänger, röker på, går på fest och låter tiden rinna mellan fingarna. Dom älskar och saknar. Palo Alto bygger på skådespelaren James Francos novellsamling, Palo Alto, och han spelar också i filmen. Jag ger Palo Alto en fyra. Den drar inte iväg med en, men den berör, stilla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".