Jakob Garabet
Jakob Garabet. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Anmälningarna om hot och våld i skolan ökar

"Vår rektor har tagit tag i det och skickat ut alla bråkmakare"
1:59 min

Antalet anmälningar om hot och våld på skolorna i Stockholm har ökat nästan åtta gånger på fyra år, det visar nya siffror från utbildningsförvaltningen.

– Det var bråk förr i tiden men nu har vår rektor tagit tag i det och skickat ut alla bråkmakare och hållit ihop skolan, det är ju bra för studierna så det blir lugna lektioner så man lär sig något, säger Noud Abai som är fjorton år och går på Vällingbyskolan i Stockholm.

– Bråk och sådant sker ju men det är inte regelbundet och så fort det händer tar skolan upp det och det anmäls, säger Jakob Garabet som går på Vällingbyskolan

Både Stockholms stads eget rapporeringssystem kring hot och våld RISK och arbetsmiljöverkets siffror visar på fler anmälningar om hot och våld från Stockholms skolor.

I Stockolms stads rapporteringssystem risk anmäldes 2010 ett hundratal fall där elever eller skolpersonal utsatts för våld eller hot i de kommunala skolorna.

Förra året hade den siffran ökat till över åttahundra stycken.

Enligt både arbetsmiljöverket och Stockholms stad kan man inte dra den omedelbara slutsatsen att det faktiska våldet och hoten ökat lika mycket som siffrorna visar.

Mikael Lindberg som är informatör vid Utbildningsförvaltningen i Stockholm säger att förvaltningen uppmanat skolpersonalen att anmäla våld och hot på skolorna

– Vår tes är att anmälningsbenägenhetenen har ökat men nu måste vi titta mer noggrant på de här siffrorna för att bedöma om det är en faktisk ökning som ligger bakom och det är ett av syftena med systemet att få en bra bild hur det ser ut på skolorna så vi kan inte bortse från ökningen, säger Mikael Lindberg är informatör vid Utbildningsförvaltningen i Stockholm.

Sara Göransson, vid Stockholms universitet, gjorde en undersökning om våld i skolmiljö för några år sedan

Den visade att runt var tionde elev, eller nära 15 procent av pojkarna och 9 procent av flickorna, har tagit emot sparkar och slag i skolan.

Sara Göransson säger att det är bra att anmälningarna om hot och våld från skolorna ökar.

– Jag tycker det är jättebra att de ökar om de speglar en faktisk utsatthet för våld, så är det självklart viktigt att alla som känner sig utsatta anmäler så att vi får siffrorna på bordet hur pass allvarligt det här är för då blir det lättare att jobba med frågorna, säger Sara Göransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".