Ella Bohlin (KD) vill få vårdanställda att åka gratis med SL. Foto: Ulf Bungerfeldt. P4 Radio Stockholm
1 av 2
Ella Bohlin (KD) vill få vårdanställda att åka gratis med SL. Foto: Ulf Bungerfeldt. P4 Radio Stockholm
(KD) föreslår gratis tunnelbana på försök. Foto: Scanpix/TT
2 av 2
(KD) föreslår gratis tunnelbana på försök. Foto: Scanpix/TT

Landstingsanställda kan på försök få åka gratis med SL

(KD): Gratis SL-trafik till anställda i landstinget
1:10 min

Landstingsanställda kan komma att få åka gratis med SL under en testperiod. Just nu utreds möjligheten att erbjuda läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och andra landstingsanställda att provåka, alltså åka gratis,  med SL istället för att ta bilen.

Landstingsrådet, kristdemokraten Ella Bohlin säger att det är ett prov, och att det om det slår väl ut skulle kunna ge stora vinster om alla totalt 43000 landstingssanställda lämnade bilen hemma och istället åkte kollektivt.

– Landstinget är ju en väldigt stor arbetsgivare, och det här skulle vara ett bra sätt att få fler att upptäcka hur bra kollektivtrafiken är i Stockholms län, säger hon.

– Det handlar dels om att minska trängseln i vägtrafiken, det handlar också om en bättre miljö, men i förlängningen hoppas vi också att fler ska stanna kvar i kollektivtrafiken, köpa månadskort och på så sätt bidra till ökade intäkter för SL, säger Ella Bohlin till P4 Radio Stockholm.

Hur lång period det skulle kunna handla om är inte klart, men hon hänvisar till att Nacka kommun tidigare prövat på att låta de kommunanställda provåka med SL under en tvåveckorsperiod.

– Det var ett försök som slog väldigt väl ut, och nu hoppas jag att vi ska kunna göra något liknande också för ett antal landstingsanställda, säger Ella Bohlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".