Dagisbarn i röda mössor på promenad i vinterväder. Foto: Hasse Holmberg/TT
Allt fler bor i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/TT

Stockholm stad växer mest i länet

Den senaste statistiken från SCB
1:11 min

Befolkningen fortsatte att öka snabbast i Stockholmsområdet även under 2014. Antalet invånare i länet ökade med 35 000, och det var drygt en tredjedel av hela landets befolkningsökning.

Som vanligt ökade befolkningen mest i Stockholms län. Det visar den senaste statistiken från SCB.

Och här i länet skedde den överlägset största delen av befolkningsökningen i Stockholms stad, som växte med drygt 14 000 invånare.

Det fanns en tydlig skillnad mellan Stockholms län och resten av Sverige, och det var att det var ett större födelseöverskott här. Alltså att antalet som föddes i Stockholms län var betydligt fler än antalet som dog.

Faktum är att det mer än halva landets födelseöverskott fanns i vårt län.

Det innebär i sin tur också att invandringen stod för en mindre andel av folkökningen i Stockholms län än i resten av landet.

Ett antal av länets kommuner brukar vara med i kampen om att vara den kommun i landet som ökar mest i förhållande till befolkningens storlek. 2014 var det Sundbyberg som procentuellt sett ökade mest i landet, tätt följt av Knivsta i Uppsala län.

Trea på den listan kom en annan kommunerna i Stockholms län, nämligen Nykvarn.

Trots det är Nykvarn fortfarande länets enda kommun med mindre än 10 000 invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".