Norwegian ställer in all inrikestrafik

1:32 min

Flygbolaget Norwegian ställer från och med idag in all inrikestrafik i Sverige, Norge och Danmark. Pilotfacket och företagen kommer inte överens.

Strax före klockan 20.00 kom beskedet att bolaget tar till ytterligare en åtgärd. Nu stoppar de samtliga Norwegians inrikesavgångar i Sverige, Norge och Danmark under onsdagen. Fler än 35 000 resenärer drabbas, meddelar flygbolaget i ett pressmeddelande.

Förutom de många inrikesflyg som nu alltså inte kommer att lyfta under onsdagen, meddelar Norwegian alla avgångar mellan de skandinaviska huvudstäderna ställs också in.

Redan under tisdagskvällen ställdes fyra svenska inrikesavgångar med Norwegian in på grund av strejken. Samtliga fyra inställda flyg skulle gått från Arlanda i Stockholm, meddelar Norwegian på sin hemsida.

Norwegian konstaterar i pressmeddelandet att de sedan i helgen jobbat på en lösning med Norwegian Pilot Union (NPU) och fackföreningen Parat för att undvika att ännu fler resenärer drabbas. Detta har dock inte lyckats.

– Vi har försökt komma till en lösning, men har tyvärr inte lyckats. Vi beklagar verkligen det här och lovar att göra allt vi kan för att hjälpa alla passagerare, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson,  informationschef på Norwegian till TT.

Tidigare under tisdagen kom nyheten att flygbolaget hotar med att ta 800 kabinanställda ur tjänst från onsdag morgon, om inte konflikten med piloterna har lösts innan dess.

Enligt EU:s förordning finns en rad rättigheter för resenärer, även när strejk är orsak till att ens flyg blir inställt eller försenat.

Konsumentverket lyfter fram det faktum att man har laglig rätt till framförallt tre saker när strejk är orsaken:

1/ Rätt till ombokning/återbetalning av biljett
2/ Rätt till mat och dryck
3/ Rätt till hotell

Norwegians aktiekurs har backat kraftigt på Oslobörsen i spåren av den allt hårdare konflikten. Bara den senaste veckan har bolagets ägare tvingats se värdet på sina aktier sjunka med 12 procent. Under den senaste månaden är fallet över 25 procent.

För varje flygplan som inte lyfter ökar kostnaderna dramatiskt för det redan krisande Norwegian.

– Det här medför så klart enorma kostnader, men vi tänker inte på utgifterna i första hand nu, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

FÖLJANDE FLYG PÅVERKAS INTE:


  • Flyg till och från Storbritannien med flight nr DY2400 till DY2900

  • Flyg till och från Spanien med flight nr DY5100 till DY5598

  • Flyg till och från Finland med flight nr DY5599 till 5999

  • Flyg till och från USA och Thailand med flight nr DY7001 till DY7999

Källa: http://media.norwegian.com/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista