Gratis tandvård till EU-migranter

1:07 min

Hjälporganisationen Läkare i Världen öppnar inom kort en tandläkarmottagning för utsatta EU-medborgare. Många har stora problem med sina tänder men inte råd med tandvård.

Hjälporganisationen driver sedan tidigare en vårdklinik i Hjorthagen i Stockholm dit papperslösa kan komma och få vård.

– Det finns många människor som vistas i Sverige som inte har tillgång till hälso- och sjukvård eller tandvård och på vår klinik som drivs helt av volontärer så har vi sett ett stort behov.

Nu vill de gratisarbetande läkarna utöka verksamheten.

– Det är framförallt EU-migranter som vistas i Sverige där många har dålig tandhälsa och därför vill vi nu försöka erbjuda enklare tandvård hos oss, säger Johannes Mosskin, generalsekreterare för Läkare i Världen i Sverige.

– Det är i stort sett alla dentala problem. Många har inte så stora problem, andra har mycket stora problem. Man kan ha drabbats av tandlossning och har infektioner. Karies som har gett infektioner i benet, säger tandläkare Fred Lanefelt som jobbar som volontär.

Hur har de stått ut?

– Antagligen med smärttabletter. Jag kan inte förstå hur en del överhuvudtaget har klarat sig, säger tandläkare Fred Lanefelt.

Tandläkaremottagningen öppnar den 11 mars i klinikens lokal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista