Kampanj mot dam- och herrtoaletter

4:44 min

Vi borde strunta i könsuppdelningen på toaletten, tycker personerna bakom kampanjen Skit i kön som klistrar för dam- och herrskyltarna med stå- och sittskyltar.

Damerna i en kö, herrarna i en annan. Men var ställer sig transpersoner?

I kampanjen Skit i kön samarbetar Crossing Boarders och RFSL Ungdom för att stoppa könuppdelningen på offentliga toaletter. Kampanjen beskriver att många personer upplever det jobbigt när toalettkön delas upp i damer och herrar.

Samhället bygger på normer och idéer om att det går att dela upp alla människor i två kön. För vissa fungerar det bra men för andra får det stora konsekvenser i vardagen, vilket i synnerhet drabbar transpersoner och intersexpersoner.

Toaletter som är uppdelade i damtoaletter och herrtoaletter – oavsett om det är med ord eller bild – innebär att alla får en tydlig uppfattning om vem som får gå på dem, enligt sajten. Det skapar obehag, både bland personerna som måste välja och för  personerna som upplever att någon som inte hör hemma är på deras toalett. Det kan bland annat leda till verbala påhopp, våld, hot och trakasserier mot dem som inte passar in.

Det är viktigt att alla ska kunna gå på toaletten utan att vara rädda eller må dåligt.

Syftet med kampanjen är att skapa samtal och debatt kring vilka som exkluderas och inkluderas vid användning av publika toaletter. I stället vill de fokusera på funktion och har gjort egna klistermärken med texten "Stå-toalett" och "Sitt-toalett".

– Vi hoppas att kampanjen kommer lyfta samtalet om trans- och intersexpersoners inkludering och trygghet i de offentliga rummen och sätta det på agendan, säger Yolanda Bohm som jobbar med kampanjen, till Nyheter24.