Ragnar Sjölander
Distriktsordföranden i Lärarnas Riksförbund, Ragnar Sjölander, ser inte ljust på löneförhandlingarna just nu. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio

Lägre löneökningar för lärare

1:46 min

Den tvååriga satsningen på att särskilt höja de kommunala lärarlönerna i Stockholm ser nu ut att stanna av. Samtidigt som förhandlingarna pågår växer kritiken mot att majoriteten inte satsar mer.

– Ja det är helt glasklart att de rödgröna nu helt går ifrån ambitionen att höja lärarlönerna mer än för andra yrkeskategorier. Jag tycker det är bedrövligt, säger Lotta Edholm, oppositionsborggarråd för Folkpartiet.

Enligt mötesprotokoll från stadsledningskontoret vill stan inte ange några procentsatser över det så kallade "märket", det vill säga den ökning som gäller för industrin, i förhandlingarna om lärarnas löneökningar för 2015 som pågår just nu. De senaste två åren har lärarna fått högre löneökningar än många andra yrkesgrupper som en del av en satsning på att höja läraryrkets status. Men Ragnar Sjölander, distriktsordförande i Lärarnas Riksförbund i Stockholm stad, tror inte att det kommer bli så i år.

– Jag är inte speciellt optimistisk om jag ska vara ärlig. Vi håller ju på med en löneöversyn just nu men jag tror inte att utfallet kommer bli mer än några hundradelar mer än vad övriga grupper får, säger han.

Statiska Centralbyrån uppskattar att lärarbristen i landet kommer att fortsätta öka i ett decennium till. Lärare är rörliga och vill vi behålla de vi har och locka fler att utbilda sig och jobba i Stockholm så gäller det att ha en offensiv lönepolitik, menar Ragnar Sjölander. Något som Lotta Edholm håller med om.

– Ja, det har ju varit svårt i många år att rekrytera unga människor till läraryrket. Lönen är en viktig del av ett yrkes attraktionskraft.

Men socialdemokratiska skolborgarrådet Olle Burell säger att Stockholm nu satsar på att göra lärarjobbet mer attraktivt på fler sätt än bara lönen. Bland annat genom att anställa fler i elevhälsan och lärarkåren.

– Vi satsar över en halv miljard extra på skolan så att lärarna ska få en bättre arbetsmiljö. Självklart är det viktigt att fortsätta höja lönerna och vi siktar på att lägga på extra över det riktvärde som finns i industriavtalet.

Så mycket har de fått

2012 fick lärarna 4,2% i löneökning i och med ett nationellt avtal för hela Sverige.

De kommunala lärarnas löneökningar i Stockholm

2013 3,1 procent

2014 5,8 procent

Industriavtalet

2013 2,0 procent

2014 2,1 procent


Källa: Lärarnas Riksförbund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista