Hemlösa erbjuds förstahandskontrakt i Stockholm

1:35 min

För att minska hemlösenheten kommer vissa bostadslösa i Stockholms stad erbjudas lägenheter med förstahandskontrakt, det meddelade den styrande rödgrönrosa majoriteten idag.

Bostadsborgarrådet och vänsterpartisten Ann Margrethe Livh säger att det handlar om de hemlösa som har allra svårast att få en egen bostad.

– Det jag vill understryka är att det här handlar ju bara om ett litet fåtal individer, sådana som har bott genom SHIS i kanske sju år och som befinner sig en livssituation där man ser att man kommer inte att komma in på den vanliga bostadsmarknaden.

Men hur många ungefär, när du säger att det handlar om väldigt få?

– Per år kanske max tio-tjugo personer.

Så det handlar inte om att alla hemlösa i Stockholm nu ska få förstahandskontrakt?

--Nej, absolut inte. Det här handlar om undantagsfall som har hamnat i en väldigt väldigt svår social situation. Det är inte ett regelverk för att hemlösa ska kunna gå före i kön utan det handlar om enstaka personer.

Ann Margrethe Livh, vänsterpartist och bostadsborgarråd.

Ja, mellan tio och tjugo hemlösa i Stockholm ska alltså erbjudas egna lägenhetskontrakt. Det här är ett försök, men om det slår väl ut kan det växa.

Carolina Nilsson, chef för Frälsningsarméns sociala center, välkomnar beskedet men säger att det inte löser problemet med hemlösheten.

– Nej. Nej, handlar det om tio-tjugo personer så säger det sig självt att det gör det inte. Det här kommer att lösa situationen för de tio-tjugo personerna, förhoppningsvis, om de nu får rätt stöd i lägenheten så att de klarar av att bo i den. För det är ju också väldigt individuellt varför man är bostadslös, och varför man är bostadslös så länge. Men självklart så löser det inte hemlöshetsfrågan i Stockholms Stad, men man får ju hoppas att det blir fler åtgärder också, så de sa att det skulle bli.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista