P4 Stockholm granskar

Fler anmäler att barn far illa

2:02 min

Antalet anmälningar till landets socialtjänster om barn som riskerar att fara illa har ökat med 60 procent på tre år, till 220 000, visar en undersökning som P4 Stockholm har gjort. Det här är betydligt fler än vad myndigheterna tidigare känt till.

Vad har du för erfarenheter av det här?

När en kommuns socialtjänst får en anmälan om barn som riskerar att fara illa ska anmälan snabbt bedömas. Anmälningarna kan till exempel komma från skolan, polisen, sjukvården eller från grannar. Enligt Socialtjänstlagen ska det inom två veckor beslutas om det behövs en utredning.

Den senaste tiden har det kommit flera rapporter om hur arbetsbördan ökat för landets socialtjänster, bland annat för att anmälningarna blivit fler. Både Södertälje, Haninge och delar av södra Stockholm rapporterar en mycket stor ökning av så kallade orosanmälningar.

Men hur många anmälningar som egentligen görs är det ingen som vet exakt. År 2012 uppskattade Socialstyrelsen antalet till 140 000 anmälningar i hela landet.

Nu har P4 Stockholm gjort den första riksomfattande undersökningen av anmälningarna sedan dess. I en enkät till landets samtliga kommuner har det kommit in svar från ungefär 80 procent.

Svaret tyder på att socialtjänsterna i landet förra året totalt fick 220 000 anmälningar om barn som far illa. Det är 60 procent fler än den beräkning som Socialstyrelsen gjorde för tre år sedan.

Att anmälningarna ökar medför också en ökad risk att de drabbade barnen inte får rätt hjälp tillräckligt snabbt.

– Och det kan vara bråttom, berättar Borak Korkmaz i Norrtälje som själv höll på att råka riktigt illa ut.

Han lämnades bort när han bara var tre månader. Sedan följde fosterhem på fosterhem, han misshandlades hemma och han mobbades i skolan. 

Borak var bara elva år när han försökte ta sitt eget liv.

– Man blev utslängd och slagen och visste inte vem man var, hade ingen mamma och pappa. Det kändes bara som om ingen älskade en och det var ingen idé att leva överhuvudtaget, berättar han.

Efter mycket om och men fick Borak Korkmaz till slut hjälp av socialtjänsten. Han fick kontakt med personer som visade att de brydde sig.

– Idag är det guld. Jag har flickvän, jag pluggar på gymnasiet och har dessutom tagit körkort. Jag mår bra.

Så här gjordes undersökningen:

P4 Stockholm frågade socialtjänsterna i landets samtliga kommuner hur många anmälningar, om barn som riskerar att fara illa, som kom in år 2014.

Ungefär åtta av tio svarade på enkäten - kommuner och stadsdelar där 82 procent av Sveriges befolkning bor. I de områdena fick socialtjänsterna in sammanlagt 182 000 anmälningar.

Antagandet att mängden anmälningar i förhållande till antal invånare är detsamma i resten av landet ger en uppräkning på 220 000 för hela landet.

Källa: P4 Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.