Polisen backar efter inlägg om irländare

1:58 min

I ett inlägg på sin Facebook-sida varnade Danderydspolisen för just irländare i takläggarbranschen. Inlägget hann delas nästan tiotusen gånger och fick tusentals kommentarer innan det plockades bort.

Polisens presschef för Region Stockholm, Varg Gyllander, menar att en varning för ligor från Irland kan vara på sin plats men säger samtidigt att inlägget är problematiskt.

– Vi har ju tidigare varnat för ligor med oseriösa hantverkare från framförallt Irland. Vi har inte vad jag vet tidigare pekat ut irländare. I det här inlägget kan man uppfatta det så och det tycker jag är att gå för långt.

En av dem som reagerat på inlägget är ledarskribenten på tidningen ETC Jenny Bengtsson. Hon tycker att det är fel av polisen att varna för en specifik nationalitet på det här sättet.

– Det som jag vänder mig emot är ju att man pekar ut människor från ett visst land och påpekar att de nog helst skulle åka hem, säger hon.

Inlägget skrevs den 10:e april och beskriver hur polisen besöker en gammal dam som de misstänker har anlitat tvivelaktiga takläggare. På platsen träffar de också vad som beskrivs som en rumänsk man som är kritisk till sina irländska arbetsgivare. Så här skriver signaturen "Micke" från Danderydspolisen:

"Vi samtalade också med rumänen och han hade ett gott hjärta. Men han mådde mycket dåligt över att jobba åt irländarna. Han berättade att han sett vad de gjort på andra ställen. Hur de lurat folk."

Jenny Bengtsson undrar om det verkligen är polisens uppgift att skriva sådant här.

– Man uppmanar folk att varna allt och alla så att de kanske får svårt att få jobb och sen hoppas man att de försvinner från Sverige, säger hon och syftar på inläggets avslutning.

Hjälp till att varna allt o alla så de får svårt att få jobb. Vem vet, på sikt kanske de försvinner från Sverige när de inte får jobb.

I polisens handledning för sociala medier från 2012 står det att polisen ska "förmedla fakta - inte åsikter".

Igår vid lunchtid togs inlägget bort eftersom det uttryckte svepande kritik mot människor av en viss nationalitet, säger Varg Gyllander, polisens presschef för Region Stockholm. Men närpolisbefälet vid Roslagspolisen Michael Kurtti som skrivit inlägget är ändå glad för att budskapet hann nå ut.

– De drabbade och de som inte ännu har drabbats - deras kränkning är ofantligt mycket större än de enskilda individer som stör sig på ordvalet och ska älta det på Facebook. Det är en sådan diskussion man får räkna med dyker upp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista