Karta över planerade vägbyggen i Stockholm. Illustration: Trafikverket.
1 av 2
Karta över planerade vägbyggen i Stockholm. Illustration: Trafikverket.
Trafik och bilköer. Foto: Ingvar Karmhed /TT.
2 av 2
Foto: Ingvar Karmhed /TT.

2015 rekordår i antalet vägbyggen

1:12 min

Rekordmånga väg- och tågprojekt kommer att byggas samtidigt i Stockholm i år. Det kommer framförallt märkas under sommaren då stockholmarna får räkna med stora störningar.

– Det är oerhört mycket arbeten i år som kommer att märkas. Vi har många trafikanordningar som är gamla och inte håller. Det sker samtidigt som vi faktiskt bygger ut systemet rätt mycket, och det är ju bra för de flesta, säger Trafikverkets trafikdirektör Helena Sundberg.

Pendeltågens spår ska renoveras, Saltsjöbanan ska få dubbelspår, tvärbanan ska rustas upp och Roslagsbanan får nya perronger. Spårarbeten på tunnelbanans gröna linje och bergsförstärkning på röda linjen. Detta är några av de arbeten som resenärer med kollektivtrafiken kommer att märka av.

Bilisterna för det inte enklare. Under det kommande året blir det vägarbeten vid både E4/E20 trafikplats Kristineberg, E4 Rotebro, E4/E20 Gröndalsbron och E4/E20 Norra Länken. Dessutom blir det byggarbetsplatser vid Kungsgatan, S:t Eriksgatan, Sergels torg, Västberga Allé och Arenastaden i Solna. 

Det är svårt att bygga nytt utan att det märks, säger trafikdirektör Helena Sundberg. Men Trafikverket försöker ändå minimera konsekvenserna för resenärerna.

– Det är minst folk ute på semestern, och därför väljer vi att lägga arbeten under den perioden. Vi jobbar skift och väljer att jobba så många timmar som möjligt per dag. I vissa kontrakt lägger vi in tidsincitament som betyder att de kan tjäna mer pengar om de jobbar snabbt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista