Max Martin i studion. Foto: Sveriges Radio
Max Martin i studion. Foto: Sveriges Radio

Max Martin tackar kommunala musikskolan

I tredje avsnittet (av fem) i Fredrik Eliassons dokumentärserie Arvet efter Cheiron - en oändlig historia berättar superproducenten Max Martin om betydelsen av den kommunala musikskolan.

Ladda ner hela serien som podd

Martin Sandberg, känd som Max Martin, växte upp i Stenhamra i Ekerö kommun utanför Stockholm. I tioårsåldern började han spela valthorn och trumpet på kommunala musikskolan efter att ha sett skolorkestern uppträda. Han tyckte att blåsinstrumenten blänkte så fint.

I den tredje delen i dokumentärserien Arvet efter Cheiron - en oändlig historia berättar Max Martin om musikskolans stora betydelse för honom och säger att han aldrig skulle nått så långt utan den. I tidiga tonåren började han samtidigt spela rock med sina musikintresserade kompisar i den intilliggande replokalen på skolan, en verksamhet som kommunen erbjöd ungdomarna.

– Det är jätteviktigt att det subventioneras, säger Max Martin i dokumentären.

20 år efter genombrottet som låtskrivare och producent på Cheiron-studion i Stockholm står Max Martin fortfarande på toppen. Tack vare alla framgångar på senare år med hits till bland andra Katy Perry, Pink och Taylor Swift skriver han in sig i rockhistorien som en av de största någonsin.

Fredrik Eliasson producerade 2008 den uppmärksammade dokumentären Cheiron - en Popsaga. Nu är han tillbaka med fortsättningen i Arvet efter Cheiron - en oändlig historia.

I den femdelade dokumentärserien berättar Max Martin för första gången i en intervju om hur framgångssagan skrivits vidare och om hur nya generationers hitmakare lärs upp i samma anda. Utöver den unika intervjun med Max Martin medverkar flera av hans kolleger som också valt att ställa upp i exklusiva intervjuer i serien.

2017 följde Fredrik Eliasson upp med ytterligare en dokumentär, Musikplats LA - en svensk framgångssaga, som beskriver hur svensk popmusik slagit rot i Los Angeles och skördar enorma framgångar tack vare alla dörrar som öppnats av Max Martin och Denniz Pop.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista