Upplopp i Tensta kopplas till polisinsats

1:24 min

Bakgrunden till oroligheterna i Tensta är att kriminella är missnöjda med polisens aktiviteter i området den senaste veckan, säger boende i Tensta och berättar att polisen tagit 20 bilar i beslag.

Vid lunchtid på lördagen var det väldigt lite som påminde om scenerna från gårdagskvällen med omfattande bråk. Torghandeln är öppen och det blåser lite småkallt, solen kommer igenom emellanåt.

Abdiazziz Gedi som bor i Tensta och är ordförande i Somaliska modersmålsföreningen har sin förklaring till bråken igår kväll.

– Det har ju alltid funnits missförstånd och spänning mellan polisen och de unga vuxna som är ute och har saker att göra i området, det kan vara en del av det som hänt igår kväll.

Kriminella som är missnöjda med polisens arbete?

-- Ja självklart, man blir ju inte förvånad om det händer, eftersom man har beslagtagit 20 bilar som ungdomarna använder. 

Om det här har sitt ursprung i kriminellas missnöje, vad tror du om fortsättningen?

-- Det är självklart att man måste ta hand om de som förstör vårat området, men man måste också tänka på oss som bor här med familj och barn. Det ska vara ett lugnt och fint området, det är också polisens ansvar.

Närpolisen Södra Järva skriver i sociala medier att oroligheterna sannolikt beror på att flera kriminella har gripits den senaste veckan.

En som begav sig ut för att lugna stämningen på fredagskvällen var Felat Kocaia från Kurdiska föreningen. Enligt honom florerade uppgifter bland ungdomarna om hur ett polisingripande hade gått till och att de uppgifterna bidrog till den hätska stämningen.

– Ungdomarna är förbannade eftersom man har gripit en kille, gjort razzia hos honom och tagit föräldrarna till arrest. Därför är de förbannade, de frågar varför de tar hela familjen, berättar Felat Kocaia från Kurdiska föreningen för P4 Stockholms reporter Christy Chamy.

Men Kocaias uppgifter är inget som polisens presstalesperson Kia Samrell vill kommentera.

-- Det är ingenting som jag kan bekräfta. Vår uppgift i det här läget är att se till att våra medborgare känner sig trygga och att det råder ett lugn i området, säger Kia Samrell.