Polisövning. Foto: Foto: Markus Dahlberg/TT
Polisövning. Foto: Foto: Markus Dahlberg/TT

Polisen: Vi har inte diskriminerat

1:10 min

Polisen anser inte att man diskriminerat sökande till Polishögskolan. Det säger Stephan Ray, pressekreterare vid Polismyndigheten.

– Vi har hävdad hela tiden att det här inte handlar om diskriminering. Eftersom vi bytt antagningsprocess 2014 så ser vi inte något värde i att driva det här i en domstolprocess. Och då har förlikningen varit ett bra sätt att lösa tvisten på med Centrum för rättvisa, säger Stephan Ray.

P4 Stockholm har tidigare rapporterat om de fyra män som hävdar att de diskriminerats när det sökt till Polishögskolan. Männen reagerade på att utbildningen bland annat var könskvoterad. Polisen vill nu inte gå vidare med ärendet och har gått med på förlikning på 100 000 kronor vardera till de fyra männen.

Orsaken är att antagningsprocessen till Polishögskolan gjorts om under förra året. Inga kvoteringer är längre kvar. Polisen marknadsför nu polisyrket till olika samhällsgrupper för att få en blandad poliskår, säger Stefan Sterner, HR-strateg hos Polisen.

– Nu har vi en riktad del när det gäller utländsk bakgrund, där vi bland annat vänt oss till olika föreningar och marknadsför polisyrket, säger Stefan Sterner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista