Rolf Karl Werner. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio
1 av 5
Rolf Karl Werner. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio
Maggie Svendsen. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio
2 av 5
Maggie Svendsen. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio
Perra Andreasson och Roger Mogert (S). Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio
3 av 5
Perra Andreasson och Roger Mogert (S). Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio
Demonstranter
4 av 5
Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio
Kolingsborg. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio
5 av 5
Kolingsborg. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio

Här blir Kolingsborg ett graffitikonstverk

1:35 min

Just nu spraymålas byggnaden Kolingsborg vid Slussen och efter sommaren väntar rivning. Men att staden anlitat graffitimålare rör upp känslor hos människor som vill att Kolingsborg ska stå kvar.

Gatukonstnären Rolf Karl Werner var först ut att måla idag med en burk lila sprayfärg.

– Det är en stor ära. Jag har själv jättestora känslor för den här byggnaden. Nu går den ut med en big bang. Jag tycker det är helt fantastiskt, säger han.

Vad målar du?

– Ett slags robotliknande varelse som jag brukar köra ibland, fortsätter Rolf Karl Werner.

Men alla är inte lika glada över att nio stycken grafittikonstnärer nu går loss på anrika Kolingsborg som klassats som kulturhistoriskt värdefull av Stadsmuséet. Maggie Svendsen från föreningen Bevara Slussen var en av de som kommit med plakat för att protestera idag. Hon vill stoppa rivningen av den gamla nattklubbs- och hamnarbetarlokalen.

– Jag gillar grafik och är konstnär själv. Men jag tycker det finns bättre platser att göra graffiti på än den här fina byggnaden, säger hon.

Men det håller inte Mårten Castenfors, chef för Stockholms stads konstkansli med om.

– Kolingsborg ska rivas och Slussen ska rivas och då ser vi det här som ett konstnärligt avsked. Jag tycker det känns kul men jobbigt att många är ledsna och upprörda, säger han.

Inuti Kolingsborg finns det muralmålningar från 50-talet med hamnarbetarmotiv av konstnären Ingemar Callenberg och även de är en het potatis i Slussendebatten. Röster har höjts för att de ska monteras ned och räddas men det kommer inte att ske enligt stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S).

-- Muraler är tyvärr svåra att flytta på. De är en del av vår historia och kommer att dokumenteras. Men sen när huset rivs följer muralerna med, säger han.

Någon exakt plan för hur Kolingsborg nu ska utsmyckas finns inte . Arbetsnamnet är "vitt" eftersom huset vitmålats totalt inför konstprojektet och som en symbol för ordet "vi". Graffitikonstnärerna är inbjudna för att göra sin grej, säger projektledaren och gatukonstnären Perra "Ruskig" Andreasson som är lite nervös idag.

– Det är pirrigt. Det känns som att vi har ett uppdrag inte bara från stockholmarna utan alla som kommer att passera här under sommaren och det är ganska mycket folk. Vi graffitimålare gillar ju att våra verk syns och nu kommer de synas gånger tusen. Det är spännande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista