Glupska mördarsniglar ska hållas kort

6:31 min

Den regniga våren och försommaren har bäddat för mördarsniglar, den spanska skogssnigeln.

Men om de inte ställer till besvär i odlingarna så gör de stor nytta som levande kompostmaskiner.

– Det är rätt äckligt men vill man ha en trädgård så gäller det att vara ute och plocka och ta död på dom, säger Carina Lenngren, kolonist i Skarpnäcks koloniområde i södra Stockholm.

Det finns många olika sätt att hålla efter mördarsniglar, dvs den spanska skogssnigeln, men Carina Lenngren använder en käpp med ett rakblad längst ut.

Och Julia Stigenberg, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, tycker inte man ska lägga ut gifter utan att man ska anfalla brett. 

– Om dom ställer till besvär - mörda dom! Ha ihjäl dom snabbt och smärtfritt; hugg ihjäl dom, lägg ut ölfällor, gör staket av koppartråd, elstängsel, säger Julia Stigenberg.

Men ställer sniglarna inte till besvär, alltså har man inget trädgårdsland, så gör dom bara nytta. Daggmaskar står för omkring 60 procent av att göra jorden bättre; dra ner löv och mylla upp jorden. 40 procent av jobbet gör sniglar så dom är viktiga. Dom är våra levande kompostmaskiner, menar Julia Stigenberg.

– Salt och kalk är oschyssta metoder. Det är tortyr. Bättre med en spade i nacken, eller sekatör, säger Julia Stigenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista