Svårt få bilister att sänka farten vid vägarbeten

1:40 min

De flesta som skadas i olyckor vid vägarbeten är trafikanter. Många kör för fort förbi arbetena och oftast beror olyckorna på att man inte håller tillräckligt avstånd och krockar med bilen framför.

En av de bilister som kör mycket bil i Stockholm, och som inte tänker så mycket på hastigheten kring vägarbeten, är rörmokaren Fredrik Forsman.

– Nej det gör jag verkligen inte, säger han.

Varför inte då?

– Jag vet inte, jag kör nog mest på rutin så det blir att man bara fladdrar förbi.

Noterar du ens att det står att man ska sänka hasitigheten?

– Möjligt om jag inte pratar i telefon så gör jag nog det.

Pratar du ofta i telefon när du kör?

– Hela tiden därför att det ringer konstant, kunder och jobb och allt möjligt så väldigt mycket i telefon.

Ägnar du någon tanke åt de som jobbar där?

– Ja om jag står still och tänker efter så gör jag nog det, men eftersom allting går så fort så hinner man ju inte med riktigt.

Är du någon gång orolig själv för att skadas kring ett vägarbete?

– Nej, det är jag nog inte.

Fredrik Forsman är inte särskilt oroad. Ändå är det betydligt vanligare att trafikanter skadas i olyckor kring vägarbeten än att vägarbetare gör det.

VD för Sveriges Byggindustrier, Ola Månsson, säger att den allra största risken vid vägarbeten är just bilister som inte håller hastighetsbegränsningen. Och vid en hastighetsmätning som Sveriges radio gjort vid vägarbeten runt om i landet kunde vi se att nästan sex av tio bilister körde för fort förbi vägarbeten. 

Ola Månsson tycker att det borde sitta fartkameror vid alla vägarbeten, som P4 Stockholm berättade igår.

Katarina Bokström på Trafiksäkerhetsföreningen NTF i Stockholm säger att just att få ned hastigheter är den största utmaningen för trafiksäkerheten. Och hon har en uppmaning till alla bilister:

– Tänk lite mer på att det är faktiskt människor som står där och håller på och lagar din väg eller bygga ut din väg, för att det ska bli bättre. De sinkar inte dig för att vara taskig, utan de gör det verkligen för att det ska bli bättre och då måste vi alla hjälpas åt och visa hänsyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista