Stockholmare misstänks för otillåten vapenhandel

Fem män, varav fyra från Stockholmsområdet, misstänks för grovt brott mot lagen om krigsmateriel. En utredning pågår just nu vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Härvan ska enligt nyhetsbyrån TT handla om automatvapen i mycket stor omfattning som ska ha använts av både militär och polis i ett antal länder.

Polisen vill i nuläget inte uppge om några vapen beslagtagits.

Den som döms för grovt brott mot lagen om krigsmateriel kan få fängelse i mellan sex månader och fyra år. För att kunna exportera vapen från Sverige krävs utförseltillstånd.

En av männen misstänks för att ha deltagit i transaktioner rörande krigsmateriel eller försökt att anordna trasaktioner rörande krigsmateriel.

Den som döms för grovt brott mot lagen om krigsmateriel kan få fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Att någon döms för brott mot lagen om brott mot krigsmateriel är ovanligt - och den aktuella utredningen har pågått sedan 2012. Men det är alltså först nu man kunnat peka ut misstänkta gärningspersoner.

Ingen av männen är i nuläget frihetsberövad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista