"Man struntar i oss med erfarenhet"

3:28 min

Journalisten Artur Ringart tröttnade på artiklar om dokusåpor och läppoperationer och startade därför en egen nyhetssajt för människor över 55 år.

– Vi som har blivit äldre känner oss många gånger förbisedda av media. Det finns inga nysatsnignar i TV eller tidningar för oss som är äldre. Man struntar i oss och det tycker jag är olyckligt, säger Ringart.

Med nysatsande News55 hoppas han kunna fylla det hålet som har skapats i och med åldersfixeringen som Ringarts menar att vi ägnar oss åt i mycket stor utsträckling. I dag är nästan tre miljoner människor i Sverige 55-plus, men det är inte någonting som märks när man tittar på TV, lyssnar på Radio eller bläddrar i tidningar.  

Nya bilar marknadsförs med unga artister trots att statistiken visar att 58-åriga män är de som köper flest nybil i Sverige. Unga tjejer marknadsför produkter som ryktar sig till kvinnor i medelåldern och i tidningar skrivs det om allt färre saker som berör den äldre publiken menar Ringarts. Dessutom har vi ett allvarligt läge på arbetsmarknaden där erfarenhet inte värderas och äldre i hög grad diskrimineras.

– Vi har en lag mot åldersdiskriminering sedan 2009. Sedan dess har 1400 personer anmält att de har blivit åldersdiskriminerade men bara tre procent har fått upprättelse. Det är djupt olyckligt och det verkar som att samhället har bestämt att inte ta tillvara på den erfarenhet som vi besitter, säger Ringart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista