Så ska fler nyanlända lockas ut i naturen

1:05 min

Vad innebär egentligen allemansrätten? Nu lanseras en ny kampanj på fem språk för att få nyanlända invandrare att bege sig ut i naturen.

– Vi har valt att sammanfatta det i allemansrättens "code of conduct", som är en uppförandekod för vad man ska tänka på när man är ute i naturen eller nyttjar någon annans mark. Hur nära ett hus man får gå? Vad är en tomt om det inte finns ett staket? Vad är viktigt att tänka på när man ska gå ut och grilla och göra upp en eld, eller att det är viktigt att tänka på att man inte stör djurlivet eller skadar naturen på något sätt, säger Anna Grundén, projektledare på Håll Sverige Rent.

Med rubriken "Var rädd om din arena" vill organisationen Håll Sverige Rent tillsammans med Naturvårdsverket informera om allemansrätten. Nytt för i år är att kampanjen har översatts till somaliska, arabiska, dari, tigrinja och farsi eftersom allt för få nyanlända invandrare får information om vad allemansrätten är och vad man får och inte får göra i naturen.

Hör ett längre reportage här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista