Fler anmälningar om barnmisshandel

1:23 min

Anmälningarna om barnmisshandel ökar kraftigt i Stockholms län, och det gäller framför allt de yngsta barnen. På ett år har antalet anmälningar om misshandel av barn under sju år ökat med 27 procent, visar statistik från Brottförbyggande Rådet.

I genomsnitt får polisen i länet fler än tre anmälningar om dagen om att barn under sju år blivit misshandlade. Det visar BRÅs preliminära statistik för perioden juli förra året till och med juni i år. Totalt gjordes närmare 1200 (1154) sådana anmälningar, och det var alltså en ökning med 27 procent på ett år.

Det är betydligt vanligare med anmälningar om misshandel av pojkar än av flickor. Ungefär 60 procent av anmälningarna gällde pojkar som blivit misshandlade. Siffrorna från BRÅ visar också att nästan alla anmälningar gäller barn som blivit misshandlade av någon de känner - bara i var tjugonde fall är gärningsmannen en obekant person.

Sedan årsskiftet ingår även Gotland i Stockholmsregionen i polisens organisation, och därmed också i statistiken. BRÅ har därför räknat om siffrorna för tidigare år, så att båda länen också ingår i de siffror vi jämför med.

Det är viktigt att komma ihåg att den här statistiken gäller anmälda brott, och att mörkertalet är stort. Många fall av barnmisshandel anmäls aldrig. Därför går det inte att säga om det bara är anmälningarna som ökat, eller om antalet barn som blivit misshandlade också ökat.

Även i resten av Sverige har anmälningarna om barnmisshandel ökat det senaste året, men inte lika mycket som i Stockholms län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista