"Det kunde ha varit mina släktingar"

3:48 min

I helgen ordnas en manifestation och minnesstund i Stockholm för att hedra offren från Srebrenica. För Larisa Aganovic, en av deltagarna, innebär det att såren kommer att rivas upp igen.   

– Varje 11 juli sätter igång många tankar hos mig. Jag blir berörd och känner oerhörd sorg. Det är svårt att sätta ord på det som jag känner, säger Larisa som var 13 år när hon flydde till Sverige från kriget i Bosnien och Hercegovina.

Det var den 11 juli 1995 som bosnienserbiska styrkor gick in i den FN-skyddade enklaven Srebrenica. Det som hände senare visade sig vara det största brottet mot mänskligheten i Europas historia efter andra världskriget. Fortfarande pågår identifieringen av offren och de uppgrävda kroppsdelarna. På årsdagen jordfästs kvarlevor från de som man under året lyckats identifiera. I år kommer det att hållas en begravningsceremoni för 140 personer.  

– Jag tänker ibland att det kunde ha varit jag. Det kunde ha varit mina släktingar. Jag kunde ha varit en av de som imorgon begraver sina nära och kära, säger Larisa.  

Manifestationen i Stockholm anordnas av Stiftelsen EXPO tillsammans med en rad olika aktörer som engagerar sig mot rasism. Malin Almroth, en av arrangörerna menar att manifestationen och minnesstunden inte bara är relevant och till för de med rötter i Bosnien utan för alla i hela Stockholm.

Minnesmanifestationen är till för att hedra offren i Srebrenica men det är också en påminnelse om nationalismens ytterska konsekvens. Nationalism är inte känsla för sitt land utan en ideologi som exkluderar, säger Malin Almroth. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista