Så ska rollspel kunna förebygga självmord

1:30 min

Landstinget satsar 15 miljoner på att högstadieelever genom rollspel ska lära sig känna igen psykisk ohälsa. Under tre år ska sjuor och åttor i länet utbildas och målet är att få ned självmordstalen bland unga.

– Det handlar om att stötta unga människor i att bli medvetna om hur de kan hantera sin egna psykiska ohälsa eller sin oro och ångest, säger Anna Starbrink (FP), sjukvårdslandstingsråd.

Metoden som vi berättat om tidigare här i P4 Stockholm har blivit en framgång internationellt och går ut på att genom olika övningar i klassrummet lära sig känna igen signaler både hos sig själv - och andra - när något inte står rätt till. Under fem lektionstimmar får ungdomarna bland annat diskutera svåra frågor som död, skilsmässa och tidig graviditet - och spela rollspel i klassrummet.

– Det är ju det stora behovet vi ser bland ungdomar i Stockholms län men det är också att vi vet att det funkat på andra håll, säger Anna Starbrink.

Stockholms län blir nu först i landet på att tillämpa YAM, som står för Youth Aware of Mental Health (ungdomar medvetna om mental hälsa) på en större skala. En metod som i en stor studie i tio EU-länder med 11 000 deltagande elever visat på halverade tal av nya självmordsförsök bland unga.

Just unga människor upp till 24 år är en av få grupper där självmordsförsöken ökar i statistiken.

– Och det är en viktig indikator på vad som kan bli fullbordade självmord i framtiden, säger Danuta Wasserman professor i självmordsprevention vid Karolinska institutet och en av arkitekterna bakom metoden.

I augusti inleds utbildning av de pedagoger, psykologer och socionomer som ska bli instruktörer och under vårterminen startar projektet ute på ett antal utvalda skolor.

– Ja tack så mycket vi är verkligen glada att Sverige och särskilt glada att Stockholms läns landsting ska införa det och testa, säger Danuta Wasserman.

När YAM genomförts i länet tror Anna Starbrink att metoden kommer få spridning i hela Sverige.

- Det är jag säker på. Och jag ser fram emot att följa resultaten för vi behöver hitta nya sätt att ge unga människor hjälp, säger landstingsrådet.

Fakta om YAM

YAM har utvecklats vid Columbia University i New York, USA tillsammans med NASP vid Karolinska Institutet i Sverige.

Resultaten publicerades i en av de främsta vetenskapliga tidskrifterna, Lancet.

Metoden visade att nya fall av självmordsförsök och allvarliga självmordstankar med självmordsplaner har minskat med 50% jämfört med kontrollgruppen, som inte erhöll YAM programmet.

Källa: Stockholms läns landsting

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista