Den 21-åriga kvinnan hittades död vid ett motionsspår i Upplands Väsby. Foto: Foto: Christine Olsson/TT
Den 21-åriga kvinnan hittades död vid ett motionsspår i Upplands Väsby. Foto: Foto: Christine Olsson/TT

Självförsvarsskola öppnas i Upplands Väsby

Maria Röstberg, kommunen: Lösningen är att jobba med värderingar
1:34 min

Efter mordet på den 21-åriga kvinnan i Upplands Väsby upplåter nu kommunen en lokal för en självförsvarsskola med gratis kurser för tjejer som känner sig oroliga.

Upplands Väsby upplåter nu en lokal för att tjejer och kvinnor som vill känna sig tryggare ska kunna gå dit och ta kurser i självförsvar.  

Maria Röstberg, chef för fritidsavdelningen Upplands Väsby kommun, säger dock att det på sikt kommer krävas mer för att skapa trygghet.

– Som kommun vill vi verkligen betona att trygghetsfrågan är väldigt mycket större än så, att den långsiktiga lösningen ligger självklart inte i att begränsa kvinnors vardag, utan det ligger i att jobba med normer och värderingar. 

Hur kommer ni gå vidare för att arbeta långsiktigt?

– Vi kommer att fortsätta ha en bra kontakt med polis och räddningstjänst sen har vi ju alla dessa engagemang. Vi har nattvandrare, fältare, fritidsgård och alla de här krafterna kommer vi att samla ihop och diskutera hur vi ska kunna jobba vidare för att öka tryggheten i kommunen, säger Maria Röstberg. 

Siri From som bor i området tycker att det är obehagligt och går sällan själv och om hon gör det håller hon alltid nycklarna i handen om det skulle hända någonting. Hon tycker inte att man ska behöva vara rustad för att något skulle kunna hända. 

– Jag ska inte behöva gå och känna mig orolig eller utsatt eller någonting i dagens samhälle. Det borde vara bättre, säger hon till P4 Stockholm. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".