Lidingöbor i protest mot trängselskatt

1:35 min

Den så kallade Lidingöregeln försvinner och Lidingöbor som lämnar sin bil vid infartsparkeringen i Ropsten måste börja betala trängselskatt. Kommunen kräver nu en regeländring.

Anna Rheyneuclaudes Kihlman är moderat ordförande i kommunstyrelsen och säger att Ropsten är en viktig knutpunkt.

– Det är dit vi åker för att byta till tunnelbana och det är där vi haft vår infartsparkering och nu kommer vi att få betala trängselskatt för att kunna parkera och fortsätta kommunalt. Det här tar bort hela miljöincitamentet.

Men borde inte det här problemet lösas på Lidingösidan?

– Vi håller på och tittar på det, men det här handlar ju om att kunna hämta och lämna. Att få livspusslet att gå ihop att kunna lämna bilen och åka vidare kommunalt.

Från Lidingös sida finns farhågor att det kollektiva resandet från ön minskar vilket innebär fler bilar inne i stan och de kräver därför att regeringen ser över situationen vid Ropsten.

Men Trafikverket som beslutar om var betalstationerna ska placeras ser det som svårt att ändra zonen då andra trafikanter kan påverkas. Men Birger Höök som är projektledare för trängselskatten i Stockholm kan förstå kritiken.

– Jag har stor förståelse för man har ju varit van att parkera där, men det blir svårt att ändra zonen då många boende runt omkring skulle påverkas.

Men den moderata ordföranden i kommunstyrelsen på Lidingö, Anna Rheyneuclaudes Kihlman säger att man tagit kontakt med departementen för att få ett möte och se om det går att justera detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista