Centern föreslår flyktingbostäder i Årsta och Farsta

1:41 min

Stockholms stad kan nu komma att snabbt bygga tillfälliga akutbostäder för att ta emot fler flyktingar. Centerpartiets Karin Ernlund säger att det krävs snabba beslut - och föreslår samtal över partigränserna i Stadshuset.

Vid gårdagskvällens fullmäktigemöte föreslog partiet blocköverskridande samtal hur staden ska kunna ta emot många asylsökande flyktingar på kort tid.

– Det är ju bostäder som är den springande punkten. Och det är ju det som jag vill se nu, att vi hittar platser där vi på kort sikt kan uppföra tillfälliga asylbostäder, säger Karin Ernlund (C).

Har du något konkret förslag redan nu, någon plats som du tänkt särskilt på?

– Det jag tänker på är till exempel Årstafältet, där det ska byggas väldigt mycket nya bostäder. Under processen fram till att de står klara skulle vi kunna ha tillfälliga bostäder där. Jag tänker på Farsta där vi också utvecklar nya bostäder, där skulle det säkert också finnas plats för den här typen av tillfälliga bostäder, säger Karin Ernlund.

– Tyskland tar just nu ett enormt ansvar och München vädjar nu till övriga Europa om solidaritet. Den vädjan måste vi besvara i Stockholm, och det är därför vi nu föreslår blocköverskridande samtal, säger hon.

Finansborgarrådet, socialdemokraten Karin Wanngård är inte avvisande till den tanken. Hon säger till P4 Stockholm menar att staden redan har påbörjat det här arbetet, och att det dessutom är väldigt positivt med alla frivilliga krafter som kan tänka sig att hjälpa till i den här svåra situationen som väntar.