Outbildad personal jobbar för 1177 Vårdguiden

1:28 min

Enligt 1177 Vårdguidens hemsida är det legitimerade sjuksköterskor som svarar när man ringer dit. Men på ett callcenter i Barcelona sitter svenskar och svarar på samtal till Vårdguiden.

En av de som tidigare jobbat på callcentret och svarat på samtal till 1177 Vårdguiden, som vill vara anonym, berättar så här:

– Det kunde vara allt möjligt, från förkylningar till aids-risk vid oskyddat sex. Då försökte jag hitta information om frågan på vår hemsida. För det var den enda informationen vi fick utgå ifrån.

Har du nån form av sjukvårdsutbildning?

– Ingen alls.

Var det nåt du sa till de som ringde?

– Det sa jag om de frågade.

Men om de inte frågade, hade du som uppgift att säga det det första du gjorde, eller kunde du leta svar och ge dem ett svar utifrån vad som stod på hemsidan utan att nämna att du inte hade någon sjukvårdsutbildning?

– Ja precis, det primära var att svara på frågorna.

Om de inte kunde svara på frågorna så kopplade de samtalet vidare till en sjuksköterska.

Egentligen ska bara administrativa frågor komma till just de som jobbar i Barcelona. Men flera av de som jobbat där berättar att de ändå fick frågor om sjukvårsrådgivning, kanske för att den som ringde gjort fel knappval.

Men ansvarig på Landstinget för 1177 Vårdguiden, Kim Nordlander, säger att de som jobbar på callcentret inte ska svara på några sjukvårdsfrågor, utan direkt koppla vidare till en sjuksköterska. Varför tidigare personal berättar att de ändå sökt svar på hemsidan vet hon inte eftersom direktiven varit likadana hela tiden. Men hon säger att de nu behöver se över hur de jobbar.

– Vi behöver ju se över rutinerna då om det är så som någon har uppgift att de har hanterat det.

Är det något ni har anledning att göra nu?

– Det tycker jag absolut.