Bötning sprider sig bland unga

4:24 min

Bötning är ett rätt nytt fenomen bland ungdomar i Stockholm. Det är en variant av utpressning och det räknas som ett grovt brott.


Man sätter en prislapp på en felaktig handling som man tycker någon har gjort sig skyldig till. Det kan till exempel handla om en kränkning. Man menar då att den personen är skyldig en pengar eller värdeföremål som mobiltelefoner eller märkeskläder. Och det här är svårt att komma åt eller upptäcka.

- Det är förknippat med skam att erkänna att man lurats till att betala och det gör att den som drabbats inte gärna berättar för någon vuxen att man utsatts för bötning, berättar Johanna Skinnari från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Som vuxen är det viktigt att vara vaksam på om ens barn börjar bli "slarvigt" och tappar bort värdeföremål eller gör av med mycket pengar. Och bötning sker främst i skolmiljön och nära där man bor.

- Det som blir obehagligt är att gärningsperson och offer ofta går på samma skola eller har samma fritidsaktiviteter och då är det svårt att undvika den som hotar och bötningen kan upprepas.

Närpolisen i Hässelby-Vällingby har inlett ett samarbete med Hässelbygårdsskolan för att komma tillrätta med bötning och det tycker Johanna Skinnari är bra.

- Vi såg ett liknande exempel i Uppsala och det resulterade i ett ökat antal anmälningar just för att man blivit uppmärksam på vad bötning handlar om, säger Johanna Skinnari från Brå.