Moskén fylls av gåvor

3:21 min

Ett helt berg av kläder, mat och hygienartiklar har kommit in till Stockholms moské på Södermalm dit nyanlända flyktingar söker sig för att få tak över huvudet.

– De är väldigt omtumlade och det tar tid för dem att förstå att de är trygga och i säkerhet, säger Ali Kalil fråns Stockholms Moské.

Ett femtiotal flyktingar har sökt sig till moskén på Södermalm i Stockholm för att få tak över huvudet. De flesta har flytt från Syrien, Afghanistan och Somalia, säger Ali Kalil.

– De får möjlighet att duscha och byta om, de får mat och sovplats över natten. De flesta uppskattar verkligen det här med rinnande vatten och att slippa kylan. Den lilla insatsen betyder så himla mycket för dem.

Ali Kalil berättar att flera av de flyktingar som kommit har haft tuffa resor hit. Flera av dem har beskrivit att de sett döden flera gånger.

– En familjefar med fru och fyra barn beskrev hur han stod vid den turkiska kusten och övervägde att stanna kvar och bli hemskickad till Syrien. Det hade varit en säker död, så han bestämde sig för att ge sig ut till havs och hoppas på det bästa.

Stockholms moské säger att de nu väntar in de sena kvällstågen. Det är framförallt med de tågen flyktingarna kommer till Stockholms Central. 

Till en början sökte moskén sökte både volontärer och prylar för att kunna ta hand om alla de som söker hjälp. Men bara på en timme efter deras efterlysning hade moskén över 200 sms från folk som vill komma och bidra.

-- Till slut fick vi säga nej tack till människor. Det är verkligen rörande, säger Ali Kalil.

Och berget med kläder och skor bara fortsätter att växa.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det här är svenska folkets bästa sidor - det är välvilja och medmänsklighet. Folk har vallfärdat hit med kläder, mat och allt möjligt. Människor vill verkligen hjälpa till.