Nu åker vågarna ut från Huddinges simhallar

1:39 min

Huddinge kommun reagerar nu på ett upprop på sociala medier som på kort tid fått stor spridning. Häromdagen beslutade kommunen att ta bort alla vågar från omklädningsrummen i Huddingehallen och simhallarna i Vårby och Skogås.

– Badgästerna ska fokusera på hur de mår och inte på sin vikt, säger Huddingehallens chef Ulrika Höglund till P4 Stockholm.

– Vi har väldigt mycket skolklasser som kommer till oss på simskola. Efter simskolan händer det ofta att framförallt småtjejer runt tio årsåldern börjar diskutera hur mycket de väger och att de måste banta. Jag har fått samtal från föräldrar där deras barn kommit hem berättat att de fått höra att de väger för mycket. Många föräldrar är jättebekymrade, säger Ulrika Höglund.

Var det ett svårt beslut att ta bort vågarna?

Inte alls. Tvärtom. Vi har ju faktiskt vågen kvar en trappa ner i vårt gym, säger hon.

Det började som ett upprop på Facebook för runt två veckor sen - #utmedvågenfrånsimhallennu. En kvinna i 40-årsåldern hade i en simhall i Stockholm reagerat på hur unga skoltjejer i tioårsåldern vägt sig - och börjat diskutera sitt och andras utseende.

"Släng ut vågen nu", skrev kvinnan i ett inlägg, och många har instämt - och uppmaningen har fått stor spridning och nu delats över 20 000 gånger.

Huddingehallens chef Ulrika Höglund berättar att hon nåtts av liknande reaktioner från många föräldrar - men också av motsatsen: sura kommentarer från badgäster som ironiskt uppmanar Huddingehallen att "ta bort alla speglar också när de ändå håller på."

Men badgästen Amanda Lomell-Mazloomi har full förståelse för förändringen.

– Det är positivt, och jättebra. Just för den här debatten som varit att småtjejer och yngre kvinnor väger sig alldeles för mycket, och i onödan, och kanske får en alldeles för negativ självbild, säger hon.

– Det ska ju vara roligt att bada, inte förknippat med press och stress. Och speciellt småtjejer i grupp behöver inte jämföra sig med varann nu när vågarna tagits bort, säger Amanda Lomell-Mazloomi till P4 Stockholm.