Daisey Ridley som Rey i en scen från den nya Star Wars-filmen The Force Awakens. Foto: Film Frame/Disney/Copyright Lucasfilm 2015 via AP/TT.
Daisey Ridley som Rey i en scen från den nya Star Wars-filmen The Force Awakens. Foto: Film Frame/Disney/Copyright Lucasfilm 2015 via AP/TT.
P5 STHLM

Första IMAX-biografen öppnar i Solna

Sture Johansson på SF Bio: En fantastisk bildupplösning
1:11 min

Sverige får snart sin första kommersiella IMAX-salong. I november visas filmer med högre bildkvalité i storformat i Solna.

– Man har filmduken platt framför sig från golv till tak och sida till sida, säger Sture Johansson som är programdirektör vid SF Bio.

– Sen har man en stolsuppsättning och två laserprojektorer som gör att man får en fantastisk bildupplevelse - ett djup.

Men det är inte bara tekniken inne i salongen som kännetecknar IMAX. Filmskapare kan dessutom spela in sina filmer med speciella kameror där de kan bearbeta varenda bildruta.

– Man går ett extra varv och får ett fantastisk bildupplösning. Det är en makalös upplevelse, säger Sture Johansson.

Star Wars och den senaste Bond-filmen är exempel på filmer som spelats in med IMAX-kamera. Problemet är att kamerorna är så få och att de är svåra att få tag på.

Den 12 november slår salongen i Solna upp sina dörrar i köpcentret Mall of Scandinavia. Bond blir först ut på duken, men salongen håller även på att förhandla om andra delen av Hunger Games: Mocking Jay och Star Wars.

– Det är fyra vip-salonger, en IMAX och tio stora salonger. Det är en fantastisk biograf som vi har byggt, säger Sture Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".